01 mai, 2010

Hanas koffert

BOK: Hanas koffert : en sann historie

FORFATTER: Karen Levine

ÅR: 2010

PASSER FOR: 14 år og eldre

HANDLING: Japan var alliert med Nazi-Tyskland under 2. verdenskrig. I Japan er interessen for jødeutryddelsen i denne krigen ganske ny, og Tokyo Holocaustsenter er nokså nyopprettet. Senteret ledes av en ung dame, Fumiko Ishioka. Sammen med barne- og ungdomsgruppa "Små vinger" arbeider hun for å rette japanernes oppmerksomhet mot tyskernes jødeutryddelser.

Som en rekvisitt til en utstilling i holocaustsenteret har Fumiko mottatt bl.a. en koffert fra museet i Auschwitz som vekker spesiell interesse hos de barna som besøker senteret. På lokket står det nemlig et jentenavn: Hana Brady, f. 16. mai 1931. Hvem var Hana? De besøkende blir veldig nysgjerrige på det, og bombarderer Fumiko med spørsmål. Og hun kan jo ikke svare dem. Men Fumiko blir selv nysgjerrig, og begynner et detektivarbeid for å finne ut Hanas historie. Hvordan var livet hennes? Overlevde hun Hitlers utryddelsesleire?

"Hanas koffert" er en sann historie som foregår i tre verdensdeler over en periode på nesten 70 år. Den knytter bånd mellom ei jente og familien hennes i Tsjekkoslovakia i årene før og under 2. verdenskrig, en ung kvinne og en gruppe barn i Tokyo i Japan og en mann i Toronto i Canada i vår tid.

ANBEFALING: Dette er en varm, rørende og fremfor alt sann historie. Det er en fortelling om en stor sorg, men også om en stor glede. Kapitlene handler annen hver gang om Hanas liv og om Fumikos arbeid for å kartlegge det, og tilslutt det overraskende og gledelige resultatet av Fumikos innsats.