11 august, 2009

Henrik Wergeland - dikter og villstyring

BOK: Henrik Wergeland - dikter og villstyring

FORFATTER: Else Færden

ÅR: 2008

PASSER FOR: Fra 16 år.

SJANGER: Biografi

HANDLING: Dette er Henrik Wergelands liv fra vuggen til graven, fra han blir født i Kristiansand i 1808 til han dør i Kristiania i 1845, bare 37 år gammel. Vi får høre om hans frie oppdragelse og oppveksten på Eidsvoll med venner og forelskelser. Farens samfunnsengasjement og deltakelse i riksforsamlingen på Eidsvoll er bl.a. med på å utvikle Henriks eget glødende samfunnsengasjement som voksen. Han deltar med liv og lyst i samfunnsdebatten, blir utskjelt, men får også venner. Med ungdommelig overmot og idealisme gyver han løs på alle som ikke vil frihet, likhet, demokrati og selvstendighet i Norge. Han skaffer seg uvenner over alt. Han forelsker seg stadig i nye unge piker, som ikke vil ha noe med ham å gjøre. Hans utsvevende livsførsel stenger ham ute fra det gode selskap, og han blir nektet spalteplass i hovedstatsavisene.

ANBEFALING: Biografien om hans liv er morsomt og levende fortalt. Den lette og fengslende fortellerstilen appellerer til dagens ungdom, og gjør historien artig å lese. Man tenker slett ikke over at det er en fagbok man leser.
Det er oversiktlige kapitler av passelig lengde. Hvert kapittel begynner med et diktsitat.
Vanskelige og gammeldagse ord blir forklart. Det er en tidstavle bak i boka.
Forfatteren sier selv at hennes mål har vært å gjøre Henrik Wergeland mer tilgjengelig for ungdom. Målet er i høyeste grad innfridd.