10 juli, 2009

Jakten på spansk dronning

BOK: Jakten på spansk dronning

FORFATTER: Ingunn Aamodt

ÅR: 2003

PASSER FOR: Fra 10 år


HANDLING: Det er juni, snart St. Hans og Nora på 12 ferierer hos bestefar på Sørlandet. "For vi to kjenner ikke hverandre så godt", som bestefar skrev i det litt rare brevet som Nora fikk fra ham. Og bedre kjent blir de så absolutt.
På campingplassen like ved huset til bestefar ferierer dessuten Hvit C. Nora kaller ham det etter navnet på en sommerfugl bestefar viste henne da de var på sommerfugljakt dagen før.
Mellom Nora og Hvit C sier det "klikk". Det er bare ett skjær i sjøen: Anette. Anette med maskara, leppestift og kule klær, som kliner seg irriterende tett innpå Hvit C. Da er bestefar god å ha, han som vanligvis ikke syns det er nødvendig å si så mye, blir rent snakkesalig. "Bare vær deg selv, du Nora. Det er alltid det beste". - Og da blir ikke Anette så truende lenger.
Da Nora og bestefar mister den ene åra på fisketur, får de hjelp en eldre kvinne med grått, flagrende hår med en ravn på skuldrene. Hun er fyrbøter ute på en øy, og det går rykter om at hun er en heks. Nora, Hvit C og bestefar drar ut til øya for å utforske saken, og noe uventet skjer...

ANBEFALING: Hyggelig fortelling om å være ung, forelsket og usikker, om å være gammel, forelsket og litt mindre usikker, om hekser og om den sjeldne sommerfuglen "spansk dronning"